Romlab

Velveien

Trapp til underetasje

Paret med 3 gutter i alderen 15-22 år så potensialet i det slitne, arkitekttegnede huset fra 1965. I tillegg til en stor og fin tomt var det særlig husets proporsjoner og størrelse og den enkle, tidstypiske husformen som gjorde at de valgte denne boligen, og ga mot til å gå i gang med en totalrehabilitering.

Huset har blitt totalrenovert både innvendig og utvendig, med ny planløsning, ny etterisolering ute og inne. Fasader har fått ny kledning, og det er lagt nytt tak.  Alle endringer utført på fasade og tak har forholdt seg til den opprinnelige utformingen av huset og omkringliggende boliger. Planløsningen har gjennomgått store endringer for å tilpasses nye beboere.  Resultatet er en nytolkning av 60-tallshuset som nå fungerer godt for familien, planlagt for dagens situasjon og for fremtidige endringer i antall beboere.

Fotograf: Elisabeth Aarhus

I huset møtes herr tidløs og frøken spontan

huseier

Arbeidsplass

Interiørarkitekten utarbeidet en helt ny planløsning tilpasset ønsker om større åpenhet og skreddersydd for denne familiens dagligliv. Flere vegger ble revet, nye vinduer ble satt inn for å sikre godt og gjennomgående lysinnslipp.  Paret ønsket å skape et helhetlig interiør med lang levetid.  Tidlig planlegging av fast innredning har bidratt til gode funksjonelle løsninger med høy grad av skreddersøm.  Den faste innredningen skjuler blant annet el.-skap,  konstruktive elementer, bokhyller på hele veggflater, og bidrar til god plassutnyttelse. Med spesialbyggede oppbevaringsmøbler som hyller og skap har det blitt mindre behov for løse møbler

Det er vektlagt en enkel utforming på bygningsmessige endringer og på innredning, uten listverk og med innfelling av gulvlister i vegg. Skyvedører og skyvevegger gjør det mulig å åpne opp og stenge av rom. Lettvegger er erstattet av hyller og skap som romdelere for å spare plass. Veggen mellom badet og garderoben er en plassbygget hylle som kan betjenes fra begge sider. Klesskapet i garderoben danner vegg mot soverommet.  Garderobeskapet mellom stue og inngang har garderobeløsning fra inngangssiden, og barskap tilgjengelig fra stuen, og skjuler i tillegg et el.-skap og en bærevegg. Alt av innredning til kjøkken og bad er spesialtegnet og produsert av møbelsnekker.

Soverom
Soverom

På hovedplanet er en kjerne med soverom og bad de eneste rommene som kan lukkes. Øvrig areale er sammenhengende åpent, men vegger til kjerne gir inndeling med ulike soner for variasjon i romopplevelser. Det er direkte tilgang til badet via garderoben uten å måtte gå ut av kjernen. Utvendig og innvendig er veggene i kjernen kledt med eikefinérte plater.  Øvrige vegger i kjernen er malt mørke eller har mørk flis. Fargepaletten i huset er hvite flater og lys eikeparkett i kombinasjon med noen utvalgte veggflater som har blitt fargesatt; koboltblå, postrød, mørk blågrå og mintgrønn.

Prosessen fra rivingen startet til innflytting gikk raskt og tok totalt rundt fem måneder. Huset har blitt et fleksibelt og åpent hus som er velfungerende til ulike situasjoner; det har blitt dekket til 40 i konfirmasjon og rundt den romslige frittliggende kjøkkenøya har 10 matglade  personer samkokkelert til en helaftens middag.  

Velveien
varmestue
Varmestue
https://prosjekter.romlab.no/